Cand simti nevoia unui upgrade

Sambata trecuta mai pe seara dadusem play la ceva emisiune online si dupa ceva timp am adormit. Emisia a mers cursiv, laptopul n-a mai intrat in standby asa ca dimineata cand m-am trezit abia se misca.

Dau de curiozitate pe task manager sa vad ce mananca ramul si primul in top (ca de obicei) era browserul chrome care inghitise peste noapte vreo 2.5 gb si per total ma apropiam bine de 4 gb. Inchid de tot chrome-ul si laptopul meu era ca un scafandru care tocmai a luat o gura de aer dupa doua minute in care si-a tinut respiratia sub apa.

Tinand cont ca nu era prima oara cand pateam asa am desfacut carcasa la laptop (la HP-ul meu se desface din doua cleme imediat) si am luat modelul placutei de ram deja existente. Dupa un pic de investigatii au gasit exact modelul de care avea nevoie. Nu cred/stiu daca mai este faza cu dual channel la laptopurile de acum asa ca am preferat sa iau inca 4 gb de ram cu aceleasi caracteristici.

Tin minte ca am mai avut intentia acum ceva timp sa upgradez laptopul cu inca 4gb si pe vremea aia pretul era aproape 200 lei si-am zis ca nu merita investitia. Dupa ceva updaturi de chrome si probabil o intelegere facuta de acestia cu producatorii de memorii cu 4 gb de ram puteai functiona doar vreo 5 minute fara sa te enervezi.

Acestea fiind zise, pentru doar 97 lei am cumparat inca 4 gb de la PCGarage. Duminica dimineata am plasat comanda (am platit cu cardul si nu a mai fost niciun cost suplimentar pentru transport) si pe la o marti deja il aveam acasa montat si operational.

LE: intre timp s-a ieftinit si la emag – 87 lei nou si 69 lei resigilat. Asta e.

Este o diferenta sesizabila intre 4 si 8 gb, acum chrome-ul se deschide aproape instant, programele de editare video/photo care se deschideau in aproximativ 30 secunde au scazut la 10 secunde, iar randarea video/conversia fisierelor in alte formate s-a imbunatit. Cu 100 lei am reusit practic sa mai prelungesc viata laptopului actual cu minim 2 ani, ceea ce nu e rau deloc.

Ca o investitie de viitor (daca o sa se ceara) ar mai fi un ssd si eventual un rack pentru hardul actual sa-l pot pune in locul unitatii dvd care oricum nu mai e functionala de vreo 2 ani.

Tagged on: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *